• 2103216550

Ομάδα Αδερφών (6 έως 14 ετών)

Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων ανακοινώνει την έναρξη των προγραμμάτων  «ομάδα Υποστήριξης Γονέων» και «ομάδα αδερφών».

Υπεύθυνη προγράμματος: Χατζηπανταζή Μαρία, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 

 

Ομάδα Αδερφών (6 έως 14 ετών)

Η αδερφική σχέση αποτελεί για πολλούς θεωρητικούς της επιστήμης της ψυχολογίας μια από τις πιο καθοριστικές σχέσεις στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των ανθρώπων. Το ίδιο μοιάζει να συμβαίνει σε παιδιά που βιώνουν την αδερφική σχέση με ένα άτομο που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Τα θέματα που διαπραγματεύεται η Ομάδα Αδερφών είναι η επίδραση  της παρουσίας ενός παιδιού με αυτισμό στην ζωή των αδερφών του και η συναισθηματική διαδικασία που προκαλεί στα αδέρφια ο αυτισμός.

Ομάδα Υποστήριξης Γονέων

Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων ανακοινώνει την έναρξη των προγραμμάτων  «ομάδα Υποστήριξης Γονέων» και «ομάδα αδερφών».

Υπεύθυνη προγράμματος: Χατζηπανταζή Μαρία, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 

Ομάδα Υποστήριξης Γονέων

Η Ομάδα Γονέων έχει ως στόχο την υποστήριξη και τη συμβουλευτική γονέων με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα των διαταραχών του Αυτισμού.

Τα θέματα που διαπραγματεύεται η Ομάδα Γονέων είναι η ισορροπία των μελών της οικογένειας, τα αδέρφια του ατόμου με αυτισμό στην οικογένεια και η μεταξύ τους σχέση και  η υποστηρικτική των γονέων σε θέματα δυσκολιών της συμπεριφοράς και της επικοινωνίας με τα παιδιά τους και γενικότερα θέματα υποστήριξης των γονέων σε προβλήματα των παιδιών στην καθημερινότητα.

 

Σεμιναρίο ΜΑΚΑΤΟΝ

To Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων σε συνεργασία με το Makaton Ελλάς, διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το  βασικό διήμερο σεμινάριο Μakaton . 

 

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Παιδοψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Λογοπεδικούς, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Δασκάλους, κ.λ.π.) καθώς και σε γονείς παιδιών με αναπηρία.

Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Κέντρου Ημέρας - Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Ενημερωτικό Δελτίο Κέντρου Ημέρας

Το κέντρο Ημέρας του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ε.Ε.Π.Α.Α κατόπιν εκδηλώσεως ενδιαφέροντος από πλευράς των μελών και των γονέων που συμμετέχουν στις δράσεις του Κέντρου Ημέρας, θα παραμείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών λειτουργώντας πρωινά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης ομάδων παιδιών, εφήβων και νέων με Αυτισμό, από τις 15 Ιουνίου ως τις 30 Ιουλίου .
Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν δράσεις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές (Εικαστικά, Γυμναστική, Μουσική κ.λ.π), και θα υλοποιούνται καθημερινά,  Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:30 π.μ ως τις 14:30 μ.μ.

Πρόσκληση για Συμμετοχή σε Έρευνα

ΕΕΠΑΑ - σύντομο ιστορικό

Σύντομο Ιστορικό της Ε.Ε.Π.Α.Α.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) είναι φιλανθρωπικό σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 1000 μέλη, γονείς ή αδέλφια ατόμων με Αυτισμό, καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται με τον Αυτισμό.

Με απόφασή του (1074/1993) το Πρωτοδικείο Αθηνών, ενέκρινε το Καταστατικό της, και με ειδική απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών (6183/11-06-1997), η Ε.Ε.Π.Α.Α. αναγνωρίστηκε ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο.

Επιπλέον  από το 2003 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (ΦΕΚ 541/02-07-1997, ΦΕΚ 3101/18-11-2014). 

Σκοπός της Ε.Ε.Π.Α.Α. είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους στη ζωή. Ως Πανελλήνιος Φορέας, η Ε.Ε.Π.Α.Α. έχει παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, Ήπειρο, Χίο, Βόλο και Πειραιά και έχει συνδεδεμένα μέλη της άλλους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ατόμων με Αυτισμό στην Αλεξανδρούπολη, Χανιά, Λάρισα, Πάτρα και Αθήνα. Συμμετέχει επίσης στην Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α. (www.posgamea.gr) Ε.Σ.Α.με.Α. (www.esamea.gr) και σε Διεθνείς Οργανώσεις, όπως η Autism Europe και η World Autism Organization.

Οι δράσεις της Ε.Ε.Π.Α.Α. επικεντρώνονται στην ενημέρωση της κοινωνίας, στην υποστήριξη των οικογενειών των ατόμων με αυτισμό και στην παρέμβαση για την θέσπιση υπηρεσιών και δομών από την Πολιτεία και περιλαμβάνουν:

 • Οργάνωση διαλέξεων, και ημερίδων για τον Αυτισμό για γονείς και ειδικούς
 • Διοργάνωση ενός Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Αυτισμό το 1995
 • Διεξαγωγή 2 Σεμιναρίων Εξειδίκευσης Επιστημόνων στον Αυτισμό, το ένα διάρκειας 600 ωρών
 • Δημιουργία μοναδικής βιβλιοθήκης για τον Αυτισμό στα Ελληνικά
 • Κατοχύρωση, με δικούς της αγώνες, των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό στην υγεία-πρόνοια και στην εκπαίδευση σε 4 Νόμους και αγώνας για την εφαρμογή των σχετικών διεθνών συμβάσεων από το ελληνικό κράτος
 • Λειτουργία πρότυπου Οικοτροφείου, τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», για 12 ενήλικα άτομα με Αυτισμό στη Ζίτσα Ιωαννίνων, με κρατική επιχορήγηση
 • Λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για 22 ενήλικα άτομα με Αυτισμό «ΣΕΙΡΙΟΣ» στον Γέρακα Αττικής, με κρατική επιχορήγηση
 • Μελέτη ανέγερσης και λειτουργίας 3 ακόμα Κέντρων Υποστήριξης Ατόμων με Αυτισμό, στους νομούς Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης και Αττικής, με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Σεμινάρια CYGNET, δομημένο πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης γονέων και φροντιστών στην κατανόηση του Αυτιστικού Φάσματος τα τελευταία έτη (2015-2019). (cygnet.gr)
 • Λειτουργία ομάδων στήριξης γονέων, διοργάνωση ψυχαγωγικών Σαββατοκύριακων και διοργάνωση δύο Φεστιβάλ για Άτομα με Αυτισμό
 • Συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκηνώσεων της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α (www.posgamea.gr)
 • Συμμετοχή στον 2ο, 3ο, 4ο , 5ο , 6ο Ημιμαραθώνιο Αθηνών με ομάδα αθλητών «ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ» (www.athinahalfmarathon.gr)
 • Συμμετοχή στον 30ο, 31ο, 32ο, 33ο, 34ο , 35ο , 36o Μαραθώνιο της Αθήνας τον Αυθεντικό του 2018 ως επίσημος συνεργαζόμενος φορέας με ομάδα αθλητών που φοράνε μπλουζάκι με το μήνυμα «ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ» «RUN FOR AUTISM» (https://www.athensauthenticmarathon.gr) (Δελτίο Τύπου ΕΕΠΑΑ)
 • Συμμετοχή στο 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (ECAP-Progetto Filippide) για αθλητές με Αυτισμό τον Σεπτέμβριο 2017 στην Ιταλία (http://progettofilippide.com/ecap)( http://progettofilippide.com)
 • Λειτουργία ομάδων δημιουργικής απογευματινής απασχόλησης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ειδικούς σε εθελοντική βάση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων (πρόγραμμα ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ).
 • Συνεργασία με την The Happy Art (http://www.thehappyart.org) δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και ενήλικες με Αυτισμό να παρακολουθούν κινηματογραφικές προβολές σε αισθητηριακές συνθήκες φιλικές για το άτομο με αυτισμό (Sensory Friendly).
 • Συνεργασία με την CineDoc (https://www.cinedoc.gr/about-cinedoc) για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την προβολή και εξοικείωση με το θέμα του Αυτισμού.

Καταστατικό ΕΕΠΑΑ

Επιστολή προς Υπουργό Παιδείας

Η επιστολή του Προέδρου της ΕΕΠΑΑ προς την Υπουργό Παιδείας.