• 2103216550

Ιστορία της Ε.Ε.Π.Α.Α.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

 

Το Νοέμβριο του 1992, 80 γονείς αυτιστικών ατόμων από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Ηράκλειο Κρήτης, το Βόλο, τη Λάρισα, τα Γιάννενα, την Κοζάνη, τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη, ίδρυσαν την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.), σκοπός της οποίας είναι, «να εργαστεί για τα δικαιώματα των ατόμων που εμφανίζουν το σύνδρομο του αυτισμού και άλλες συναφείς καταστάσεις στις οποίες τα αυτιστικά στοιχεία προέχουν και καθορίζουν τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, της εκπαίδευσης, της θεραπείας και της δια βίου Προστασίας».

Σήμερα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων έχει περισσότερα από 850 Iδρυτικά και Τακτικά μέλη, που είναι γονείς αυτιστικών παιδιών, σχεδόν από όλη την Ελλάδα, 4 Συνδεδεμένα μέλη, που αποτελούν τοπικούς συλλόγους γονιών στην Αθήνα, στη Λάρισα, στον Έβρο και στα Χανιά, Παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στο Βόλο, στην Πάτρα και στη Χίο, περίπου 210 Αρωγά μέλη, ανάμεσα στα οποία είναι 40 Ψυχίατροι - Παιδοψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Παιδαγωγοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, και άλλοι Ειδικοί Επιστήμονες και Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που συνιστούν ένα Διεπιστημονικό Τμήμα για τον Αυτισμό που στηρίζει επιστημονικά το έργο της Εταιρίας. Επίτιμα μέλη του Επιστημονικού Τμήματος είναι διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ευρώπη και την Αμερική, όπως ο Eric Schopler, professor of the University of North Carolina School of Medicine USA, η Rita Jordan, professor of the University of Birmingham School of Education UK, η Dr. Lorna Wing, o Dr. Theo Peeters, ο Dr Michael Rutter κ.α.

Για την ενίσχυση των προσπαθειών της και την πραγματοποίηση των σκοπών της, η Ε.Ε.Π.Α.Α. επιδίωξε και πέτυχε τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κίνημα για την προστασία των αυτιστικών ατόμων. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αυτιστικών Οργανώσεων Autism- Europe, στην οποία συμμετέχουν οι εθνικές οργανώσεις αυτισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου συμμετέχει ενεργά με το μέλος του ΔΣ Καθηγήτρια κα Μπονάνου Σοφία. Συμμετέχει επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Autism Europe και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ένωσης Αυτιστικών Οργανώσεων World Autism Organization, με τον Επίτιμο Πρόεδρο κ. Αλεξίου Χρίστο, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος, εκπροσωπώντας τις Ευρωπαϊκές Οργανώσεις για τον Αυτισμό. Επίσης συνεργάζεται με το ελληνικό αναπηρικό κίνημα, και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

Το καταστατικό της ΕΕΠΑΑ:Καταστατικό (katastatiko.pdf)


Εκτύπωση