• 2103216550

Συνέδρια - Ημερίδες

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

Σε ό,τι αφορά την Επιστημονική Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας και της Πολιτείας, και την επιμόρφωση των γονιών, η ΕΕΠΑΑ, σε συνεργασία με την Autism - Europe και υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, οργάνωσε τον Ιανουάριο του 1995 το Α΄ Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Αυτισμό στη χώρα μας. Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως εισηγητές οι κα. Βάγια Παπαγεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, κα. Στεφανία Φούσκα, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής- Προϊσταμένη ΚΔΑΥ Πειραιά, κα. Καραπαναγιώτου Μαρία, Ειδική Εκπαιδευτικός, κ. Νότας Στέργιος, Κλινικός Ψυχολόγος, και η κα. Ελίζα Μάγκλαρη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια.

 

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Η Ε.Ε.Π.Α.Α. στις 21 Απριλίου 2007 διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τις δυνατότητες και μεθόδους εκπαίδευσης παιδιών ειδικών κατηγοριών (μαθησιακών προβλημάτων ειδικών κατηγοριών- Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής), και την αποτελεσματική και ασφαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον. Αναλύθηκαν επίσης οι τρόποι δημιουργικής αντιμετώπισης των δυσκολιών στα σχολεία και την εν γένει εκπαιδευτική κοινότητα.

Σκοπός του κύκλου ημερίδων στον οποίο εντάσσεται η συγκεκριμένη, δεν ήταν μόνο η βοήθεια προς τα παιδιά των ειδικών κατηγοριών και τους εκπαιδευτικούς τους, αλλά εξίσου και προς την ολότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσω της εξασφάλισης της κανονικής και απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου, της αποσυμφόρησης της εκπαίδευσής τους από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων, και η μετατροπή τους σε θετικά πλεονεκτήματα κοινωνικής ψυχοπαιδαγωγικής επιμόρφωσης και πρωτοβουλίας, κοινωνικής παρέμβασης και διαχείρισης.

Η ημερίδα απευθυνόταν σε Γονείς, Εκπαιδευτικούς και Ειδικούς. Το επιμορφωτικό τμήμα της ημερίδας, παρουσίασαν επίλεκτοι Πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τα θέματα πολύπλευρης ενημέρωσης παρουσιάστηκαν από μέλη της Ε.Ε.Π.Α.Α., καθώς και από εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων συνεκπαίδευσης και ένταξης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΣΣΝ- ΚΔΑΥ κλπ).

Πειραιάς, 29-30 Σεπτεμβρίου 2006

Το Παράρτημα Πειραιά της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, το ΚΔΑΥ Πειραιά και ο Σχολικός Σύμβουλος 9ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής διοργάνωσαν επιστημονική διημερίδα στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2006, με θέμα "Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές: Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση". Στην ημερίδα συμμετείχαν ως εισηγητές οι: Dr Βάγια Παπαγεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, ο Dr Γιάννης Βογινδρούκας, Λογοπεδικός, ο Dr Καμπάκος Χρήστος, Παιδοψυχίατρος, ο κ. Φώτιος Στάθης, Σχολικός Σύμβουλος, η κα Φούσκα Στεφανία, αν. προϊσταμένη ΚΔΑΥ Πειραιά, η κα Βασιλική Τσικαρλή, σχολική ψυχολόγος, ο κ. Στέργιος Νότας, ψυχολόγος, η κα Βάσω Ευαγγέλου, Πρόεδρος Παραρτήματος Πειραιά της Ε.Ε.Π.Α.Α. και η κα Γεωργία Μπουλμέτη, κοινωνική λειτουργός.

Η διημερίδα περιελάμβανε θέματα σχετικά με την κατανόηση του αυτισμού (επιστημονικές εξελίξεις στη διάγνωση- αξιολόγηση και στη φαρμακευτική παρέμβαση), με θέματα εκπαίδευσης (συνεργασία των ειδικών με τους εκπαιδευτικούς), με τα προβλήματα και τις ανάγκες της οικογένειας των ατόμων με αυτισμό και με τη δράση της Ε.Ε.Π.Α.Α. για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και την υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό.

Πύργος Ν. Ηλείας, 12 Μαϊου 2006

Στις 12 Μαΐου 2006 διοργανώθηκε από την Ε.Ε.Π.Α.Α. Ημερίδα στον Πύργο του Ν. Ηλείας με θέμα "Αυτισμός- Τρόποι διδασκαλίας των αυτιστικών παιδιών σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης". Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως εισηγητές οι κα. Βάγια Παπαγεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, κα. Στεφανία Φούσκα, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής- Προϊσταμένη ΚΔΑΥ Πειραιά, κα. Καραπαναγιώτου Μαρία, Ειδική Εκπαιδευτικός, κ. Νότας Στέργιος, Κλινικός Ψυχολόγος, και η κα. Ελίζα Μάγκλαρη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια.

Η ημερίδα περιελάμβανε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό, με το προφίλ των μαθητών με αυτισμό στα σχολεία (τεχνικές παρέμβασης) με την εφαρμογή της μεθόδου Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στο σχολείο και με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2001

Με την ημερίδα "Εξειδίκευση εκπαιδευτικών και ειδικού προσωπικού στον αυτισμό", που διοργανώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2001, ολοκληρώθηκε το έργο "Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών και Ειδικού Προσωπικού στον Αυτισμό, που εντάχθηκε στην ενέργεια "Ειδική Αγωγή", του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση (ΕΠΕΑΕΚ).

 

Θεσσαλονίκη- Αθήνα, 1999

Η Ε.Ε.Π.Α.Α. οργάνωσε και πραγματοποίησε Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα σχετικά με τον Αυτισμό το 1999, με θέμα: "Αυτισμός, ένας ύμνος στην επικοινωνία. Κατανόηση του αυτισμού και των εκπαιδευτικών στρατηγικών". Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Β.Ε. του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ομιλητές ήταν οι Dr Catherine Collia- Faherty, η κα Βάγια Παπαγεωργίου, η κα Νίκη Παπαδοπούλου και ο κ. Γρηγόρης Αμπατσόγλου.

Η Ημερίδα περιελάμβανε θέματα σχετικά με την κατανόηση του αυτισμού (γενικά στοιχεία, συμπεριφορές), τη διάγνωση και τις ενέργειες που γίνονται μετά από αυτήν, τα βασικά στοιχεία της δομημένης εκπαίδευσης (TEACCH), την εκπαίδευση στην επικοινωνία κ.α.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ Μ.Μ.Ε.

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν τον αυτισμό, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων δημιούργησε και προέβαλε ένα Κοινωνικό Μήνυμα για τον Αυτισμό το 2004 και το 2005. Τα δύο spots (τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό) προβλήθηκαν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της επικράτειας. 

Εκτύπωση