Άρθρα & Video

Δράση Εταιρίας

Ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με την ηθική συμπαράσταση της Autism - Europe, και με την επιστημονική συμπαράσταση των Ελλήνων επιστημόνων, που είναι μέλη της, καθώς και Ευρωπαίων επιστημόνων, μέσω της Autism Europe, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Παροχής Υπηρεσιών για Άτομα με Αυτισμό, που θα περιλαμβάνουν μονάδες διάγνωσης, αξιολόγησης και συμβουλευτικής στήριξης, θεραπευτικής και εκπαιδευτικής παρέμβασης, ημερήσιας απασχόλησης, προστατευμένης εργασίας, για όσα άτομα μπορούν να εργαστούν, βραχείας παραμονής και δια βίου περίθαλψης.

 

Προϋπόθεση, για την πραγματοποίηση αυτού του βασικού στόχου, είναι η νομοθεσία, η επιστημονική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας, η όσο γίνεται ευρύτερη οργάνωση και επιμόρφωση των γονιών, η εξειδικευμένη επιμόρφωση στελεχών εκπαίδευσης, υγείας, και πρόνοιας στον αυτισμό, η δημιουργία κρατικών μονάδων, διάγνωσης, εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, ημερήσιας απασχόλησης και διαβίωσης από την Πολιτεία σε συνεργασία με την Ε.Ε.Π.Α.Α., η δημιουργία μονάδων εκπαίδευσης, ημερήσιας φροντίδας και δια βίου προστασίας από την Ε.Ε.Π.Α.Α., σε συνεργασία και με τη βοήθεια της Πολιτείας.

 

1. Σε ό,τι αφορά την νομοθεσία:

 

 

Ζήτησε δύο φορές δι΄εγγράφων της, τόσο προς την τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Μπενάκη, όσο και προς τον νυν Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα, ενημέρωση αναφορικά με την κύρωση από την Βουλή, του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, τον οποίο η Χώρα μας έχει υπογράψει από το 1996.

Η απάντηση που λάβαμε και τις δύο φορές ήταν ότι "γίνεται έλεγχος της Νομοθεσίας μας, για να διαπιστωθεί η συμφωνία της ή όχι με τις διατάξεις του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη".

Αμφότερα τα έγγραφά μας, κοινοποιήθηκαν σε όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, χωρίς ωστόσο κανένα να εκδηλώσει κάποια κίνηση εντός του Κοινοβουλίου για επίσπευση των διαδικασιών.

Υπέβαλε δύο φορές επίσης τις προτάσεις της επί των σχεδίων Νόμου για την ειδική αγωγή, με βάση πραγματικές καταστάσεις που αντιμετώπισαν μέλη μας, από την εφαρμογή ή παραλείψεις εφαρμογής του Ν.2817/2000, που ισχύει, καθώς και προτάσεις φίλων και μελών μας, από την επιστημονική κοινότητα, ειδικότερα του χώρου μας.

Υπέβαλε προς το Υπουργείο Εσωτερικών, στοιχειοθετημένη πρόταση, ώστε να συμπεριληφθούν με σαφή αναφορά στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, ως δικαιούμενοι την ειδική άδεια των 22 ημερών και οι γονείς ατόμων με αυτισμό.

Έχει ενημερώσει με αναφορές της, την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, για περιπτώσεις παραβιάσεως των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό στην «δια βίου εκπαίδευση και διαβίωση», καθώς και σοβαρών παραλείψεων στην περίθαλψη των ασφαλισμένων του Δημοσίου και αναμένει τα πορίσματα για περαιτέρω ενέργειες.

Υπέβαλε προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αίτηση για εξομοίωση των εκπαιδευτικών-γονέων ατόμων με αυτισμό, με τους αντίστοιχους πολύτεκνους γονείς, σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες σε αυτούς διευκολύνσεις στον χώρο της εκπαιδεύσεως.

 

2. Σε ό,τι αφορά την Υγεία-Πρόνοια

Τον Δεκέμβριο 2006 υπεβλήθη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τεχνικό Δελτίο- αίτηση Λειτουργίας και Ένταξης στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας Κέντρου Ημέρας Εφήβων και Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων με διαταραχές αυτιστικού τύπου. Τον Δεκέμβριο του 2007, εγκρίθηκε το Κέντρο Ημέρας για Ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού τύπου, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.

Τον Φεβρουάριο του 2007 υπεβλήθη στον Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη έγγραφο για Σκοπιμότητα Ίδρυσης, Λειτουργίας και Ένταξης στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας της περιοχής Κέντρου Ημέρας Εφήβων με διαταραχές αυτιστικού τύπου. Παρατέθηκαν οι στόχοι του Κέντρου Ημέρας Εφήβων, αναλύθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας του στην περιοχή των Ιωαννίνων, και ζητήθηκε η συνδρομή της Νομαρχίας Ιωαννίνων στην ίδρυση και λειτουργία του,  με τη διάθεση κατάλληλου κτιρίου για τον σκοπό αυτό και τον ανάλογο εξοπλισμό του.

Τον Μάρτιο του 2007 υπεβλήθη στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αίτηση χορήγησης οριστικής Άδειας Ίδρυσης του Ξενώνα "Στέγη Αυτιστικών Ατόμων 'Ελένη Γύρα' "στον Δήμο Ζίτσας Νομού Ιωαννίνων.

Τον Ιούλιο του 2008, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χορήγησε την ως άνω Άδεια Ίδρυσης.

Τον Φεβρουάριο του 2008 η Ε.Ε.Π.Α.Α. απέστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, με το οποίο κατήγγειλε την απόφαση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος, να διαθέσει, έστω και προσωρινά, το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων του Δήμου Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας, για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων αλλοδαπών.

Στην επιστολή η Ε.Ε.Π.Α.Α. έθεσε υπόψη του Υπουργού, ότι το εν λόγω Κέντρο, είναι το μόνο το οποίο ανεγέρθη για τις ανάγκες ατόμων με αυτισμό, από τα έξι (6) που συνολικά έπρεπε να έχει κατασκευάσει η χώρα μας, κατόπιν της από 29-7-1994 αποφάσεως της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Έθεσε επίσης υπόψη του Υπουργού το γεγονός ότι ο Δήμος Νέας Ιωνίας διέθεσε τον συγκεκριμένο χώρο για να ανεγερθεί το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας, και όχι για άλλο σκοπό.

 Η Ε.Ε.Π.Α.Α. εξέδωσε επίσης Δελτίο Τύπου σχετικά με την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης του Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Δήμου Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας.

 Το εν λόγω θέμα το έθεσε υπόψη του Συνηγόρου του Πολίτη, με κοινοποίηση των σχετικών εγγράφων.

 

Τον Απρίλιο του 2008, με έγγραφό μας προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ζητήσαμε την αρωγή και συμπαράσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην προσπάθειά μας για δημιουργία Κέντρων Διαβίωσης ενηλίκων ατόμων με αυτισμό στη περιοχή Αθηνών και Θεσσαλονίκη, εκθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους, και υπογραμμίζοντας πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για δημιουργία Ξενώνων διαβίωσης για άτομα με αυτισμό.

Σε ό,τι αφορά λοιπές δραστηριότητες:

 Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων ιδιωτικών μεγάλων εταιριών στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Ε.Ε.Π.Α.Α., εκθέτοντας τα προβλήματα της μόνιμης διαβίωσης, της ημερήσιας επαγγελματικής, ημιεπαγγελματικής ή δημιουργικής προστατευμένης απασχόλησης, για έφηβους ή ενήλικες με αυτισμό, καθώς και της στήριξης και ενδυνάμωσης γονέων, έχει απευθύνει επιστολές για τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας για την εκπλήρωση των ως άνω στόχων.

Στις αρχές του 2008 ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Π.Α.Α., κ. Παρίσης Ηλίας, φιλοξενήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Παρέα στις 7», που προβάλλεται καθημερινά, 7 – 8μμ, από το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ, «Πρίσμα +». Την ευθύνη της εκπομπής έχει η Μη κερδοσκοπική Υποστηρικτική εταιρεία ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, που φροντίζει για την άμεση ενημέρωση των Ελλήνων με αναπηρία σχετικά με οτιδήποτε αφορά στην αναπηρία, την αποκατάσταση, τα δικαιώματα, τις παροχές, τις προσαρμοσμένες τεχνολογίες, και τις ειδικές εκπαιδευτικές και καταναλωτικές ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες. Τον κ. Παρίση υποδέχθηκε ο κ. Βουλγαρόπουλος Νίκος, δημιουργός του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και του www.disabled.gr. Στην εκπομπή  θίχτηκαν προβλήματα που απασχολούν τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, κυρίως στην εκπαίδευση και προστατευμένη διαβίωση, καθώς και οι επιδιώξεις της Εταιρίας, σχετικά με αυτά.  

Τον Νοέμβριο του 2007, το Παράρτημα Πειραιά συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή Αρχονταρίκι που προβλήθηκε από την ΕΤ1.


 

2.Σε ότι αφορά την επιστημονική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας και της Πολιτείας:

 

Διημερίδα για την Σεξουαλικότητα,

Στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2008, το Παράρτημα Πειραιά της Ε.Ε.Π.Α.Α. διοργανώνει Διήμερο Επιστημονικό Σεμινάριο με θέμα "Η Σεξουαλικότητα στις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού". Ομιλητές θα είναι οι Dr Demetrious Haracopos- PhD Med, Διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης, Έρευνας και Συμβουλευτικής στη Σεξουαλικότητα και τον Αυτισμό, και Dr Isabelle Henault, MA PhD, Κλινική Ψυχολόγος, Ειδικός σε θέματα Σεξουαλικότητας στον Αυτισμό.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο "Απόλλων", στον Πειραιά, Ερμουπόλεως και Πηλίου , 18541, Καμίνια.

Πληροφορίες: 2310 230459

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.diaskepsis.gr/sexinautism

 

Συνέδριο για τον Αυτισμό με Διεθνή Συμμετοχή. Αυτισμός: Εκπαίδευση- Επαγγελματική Κατάρτιση - Εργασία

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών (Ε.ΨΥ.ΜΕ.), σε συνεργασία με το Παράρτημα Πειραιά της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στον Πολυχώρο "Απόλλων", στον Πειραιά, στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2008.

Οι θεματικές ενότητες που θα καλύψουν οι ομιλητές είναι:

- Διεπιστημονική προσέγγιση

- Αξιολόγηση ατόμων με αυτισμό

- Πρώιμη παρέμβαση

- Εκπαίδευση πριν τη σχολική ηλικία

- Εκπαίδευση και σχολική ηλικία

- Κατάρτιση εφήβων και νέων ενηλίκων

- Εργασία και ενήλικη ζωή

- Υπηρεσίες για άτομα με αυτισμό

- Δομές για άτομα με αυτισμό

- Ο ρόλος της οικογένειας

 

Σημαντικές ημερομηνίες που θα πρέπει να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο Συνέδριο:

10 Οκτωβρίου 2008 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων

17 Οκτωβρίου 2008 Ημερομηνία λήξης έγκαιρης εγγραφής

24 Οκτωβρίου 2008 Ενημέρωση αποδοχής περιλήψεων

22-23 Νοεμβρίου 2008 Διεξαγωγή Συνεδρίου στον Πειραιά

 

Για την εγγραφή στο Συνέδριο παρακαλούμε επικοινωνήστε: 210 4328281 (κα Μακαρούνα, κα Παπαγεωργίου, 10.00-14.00), ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα Συνεδρίου: http://www.epsyme.gr/gp/synedrio.asp και http://www.epsyme.gr

 

Διημερίδα προβολής και δημοσιότητας του Κ.Η.

Περί το τέλος του 2008 θα πραγματοποιηθεί Διημερίδα προβολής και δημοσιότητας του Κέντρου Ημέρας για Ενήλικες με Διαταραχές Αυτιστικού Τύπου, που θα λειτουργήσει η Εταιρία μας.

Η Διημερίδα θα αφιερωθεί στην «Δια βίου εκπαίδευση των Ατόμων με Αυτισμό» και στα πλαίσια αυτά θα γίνει παρουσίαση των στόχων του Κέντρου Ημέρας καθώς και των μέσων για την υλοποίησή τους, αλλά θα παρουσιασθούν και οι προτάσεις μας, για την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών στη Χώρα μας, για άτομα όλου του φάσματος του Αυτισμού.

 

Σειρά Διαλέξεων 2008. Παράρτημα Ε.Ε.Π.Α.Α. Θεσσαλονίκης

 

Ξεκίνησε από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης ένας κύκλος διαλέξεων με στόχο την ενημέρωση των μελών και φίλων με θέματα γύρω από το φάσμα του αυτισμού. Όλες οι διαλέξεις ήταν δωρεάν για τα μέλη και υπήρχε ένα συμβολικό κόστος των 10 € για τους φίλους της ΕΕΠΑΑ Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

Οι πρώτες τρεις διαλέξεις ήταν:

 

Πρώτη Διάλεξη

Εισηγητής : Φούσκα Στεφανία, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός, Προϊσταμένη ΚΔΑΥ Πειραιά.

Θέμα : Η οικογένεια του ατόμου με αυτισμό.

Ημερομηνία : 17 Φεβρουαρίου, 11:00

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, με επιτυχία από το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων η πρώτη θεματική ενότητα ενός κύκλου διαλέξεων, με στόχο την ενημέρωση των μελών και φίλων με θέματα γύρω από το φάσμα του αυτισμού.

Εισηγητής της διάλεξης ήταν η κυρία Φούσκα Στεφανία, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός, Προϊσταμένη ΚΔΑΥ Πειραιά και θέμα της ήταν «Η οικογένεια του ατόμου με αυτισμό» ενώ στον συντονισμό ήταν ο επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΕΠΑΑ Dr Ιωάννης Βογινδρούκας.

Στην διάλεξη εκτός από τα μέλη και του φίλους της ΕΕΠΑΑ παρευρέθηκαν ο Σχολικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κος Σταγιόπουλος Πέτρος, εκπαιδευτές από όλα τα ειδικά σχολεία, Ειδικοί Παιδαγωγοί.

Ευχάριστη και ελπιδοφόρα νότα ήταν και η συμμετοχή της μελλοντικής γενιάς ειδικών, των καταρτιζομένων του ΙΕΚ Θέρμης του τμήματος Προσχολικής Αγωγής για άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Δεύτερη Διάλεξη

Εισηγητής : Βάϊα Παπαγεωργίου, Παιδοψυχίατρος

Θέμα : Θέματα Σεξουαλικότητας στις αναπτυξιακές διαταραχές

Ημερομηνία : 16 Μαρτίου, 18:00

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου από το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και η δεύτερη θεματική ενότητα του κύκλου διαλέξεων, με στόχο την ενημέρωση των μελών και φίλων με θέματα γύρω από το φάσμα του αυτισμού.

Εισηγητής της διάλεξης ήταν η Παιδοψυχίατρος Βάγια Παπαγεωργίου, και θέμα της ήταν «Θέματα Σεξουαλικότητας στις αναπτυξιακές διαταραχές».

 

Τρίτη Διάλεξη

Εισηγητής : Όλγα Παΐζη, Ειδική Παιδαγωγός

Θέμα : Παιχνίδι και κοινωνική αλληλεπίδραση

Ημερομηνία : 13 Απριλίου, 11:00

Την Κυριακή 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε από το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και η τρίτη θεματική ενότητα του κύκλου διαλέξεων, με στόχο την ενημέρωση των μελών και φίλων με θέματα γύρω από το φάσμα του αυτισμού.

Εισηγητής της διάλεξης ήταν η κα Παΐζη Όλγα, Ειδική Παιδαγωγός, και θέμα της ήταν «Παιχνίδι και κοινωνική αλληλεπίδραση».

 

Τα γραφεία της Ε.Ε.Π.Α.Α. ( Ολυμπιάδος 21, 2310 241 287 ) κάθε Σάββατο 5 με 7 μ.μ. είναι ανοικτά για τους φίλους και τα μέλη και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε και με την πρόεδρο της Ε.Ε.Π.Α.Α. Κα Ζαφειροπούλου Φωτεινή στο εξής τηλέφωνο 6945 182235.

 

Ημερίδα "Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές: Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση".

Το Παράρτημα Πειραιά της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, το ΚΔΑΥ Πειραιά και ο Σχολικός Σύμβουλος 9ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής διοργάνωσαν επιστημονική διημερίδα στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2006, με θέμα "Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές: Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση". Στην ημερίδα συμμετείχαν ως εισηγητές οι: Dr Βάγια Παπαγεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, ο Dr Γιάννης Βογινδρούκας, Λογοπεδικός, ο Dr Καμπάκος Χρήστος, Παιδοψυχίατρος, ο κ. Φώτιος Στάθης, Σχολικός Σύμβουλος, η κα Φούσκα Στεφανία, Προϊσταμένη ΚΔΑΥ Πειραιά, η κα Βασιλική Τσικαρλή, σχολική ψυχολόγος, ο κ. Στέργιος Νότας, ψυχολόγος, η κα Βάσω Ευαγγέλου, Πρόεδρος Παραρτήματος Πειραιά της Ε.Ε.Π.Α.Α. και η κα Γεωργία Μπουλμέτη, κοινωνική λειτουργός.

Η διημερίδα περιελάμβανε θέματα σχετικά με την κατανόηση του αυτισμού (επιστημονικές εξελίξεις στη διάγνωση- αξιολόγηση και στη φαρμακευτική παρέμβαση), με θέματα εκπαίδευσης (συνεργασία των ειδικών με τους εκπαιδευτικούς), με τα προβλήματα και τις ανάγκες της οικογένειας των ατόμων με αυτισμό και με τη δράση της Ε.Ε.Π.Α.Α. για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και την υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό.

 

 Ενέργειες για την 2 Απριλίου- Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

 Στις 18 Δεκεμβρίου 2007, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υιοθέτησε Σχέδιο Απόφασης με το οποίο, η 2 Απριλίου καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, αρχίζοντας από τις 2 Απριλίου 2008, και μέσω του Γενικού Γραμματέα καλεί όλα τα Κράτη Μέλη να πάρουν μέτρα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των οικογενειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά με αυτισμό. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Δημήτρη Φατούρου, Information Officer for Greece and Cyprus των Ηνωμένων Εθνών με τον καθηγητή Χρίστο Αλεξίου, ζητήθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων να διανείμει το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Ο.Η.Ε. για την φετινή, πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στις οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται.

Η Ε.Ε.Π.Α.Α εξέδωσε Δελτίο Τύπου, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και να καλέσει τους αρμόδιους φορείς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους πολίτες να σκύψουν επάνω από το πρόβλημα του αυτισμού, ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουλάχιστον 50.000-60.000 συμπολίτες μας, παιδιά και ενήλικες με αυτισμό. 

 Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ένα μικρό απόσπασμα της επιστολής του Ιδρυτή και Επιτίμου Προέδρου της Ε.Ε.Π.Α.Α., καθηγητή Χρίστου Αλεξίου, που απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

 Τέλος, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό, την Τετάρτη 2 Απριλίου 2008 έγινε προβολή της ταινίας «Το Μαύρο Μπαλόνι», η οποία πραγματεύεται το θέμα του αυτισμού, και είναι αφιερωμένη στα άτομα με αυτισμό και την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Η παράσταση προβλήθηκε στον κινηματογράφο Embassy Filmnet Odeon, στο Κολωνάκι, και η Κινηματογραφική Εταιρία Odeon, δείχνοντας την ευαισθησία της απέναντι στο θέμα του αυτισμού διέθεσε τα έσοδα της παράσταση στην Ε.Ε.Π.Α.Α.

Ημερίδα "Μαθησιακά Προβλήματα Ειδικών Δυσκολιών στο Σχολείο"

Η Ε.Ε.Π.Α.Α. στις 21 Απριλίου 2007 διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τις δυνατότητες και μεθόδους εκπαίδευσης παιδιών ειδικών κατηγοριών (μαθησιακών προβλημάτων ειδικών κατηγοριών- Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής), και την αποτελεσματική και ασφαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον. Αναλύθηκαν επίσης οι τρόποι δημιουργικής αντιμετώπισης των δυσκολιών στα σχολεία και την εν γένει εκπαιδευτική κοινότητα.

Σκοπός του κύκλου ημερίδων στον οποίο εντάσσεται η συγκεκριμένη, δεν ήταν μόνο η βοήθεια προς τα παιδιά των ειδικών κατηγοριών και τους εκπαιδευτικούς τους, αλλά εξίσου και προς την ολότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσω της εξασφάλισης της κανονικής και απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου, της αποσυμφόρησης της εκπαίδευσής τους από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων, και η μετατροπή τους σε θετικά πλεονεκτήματα κοινωνικής ψυχοπαιδαγωγικής επιμόρφωσης και πρωτοβουλίας, κοινωνικής παρέμβασης και διαχείρισης.

Η ημερίδα απευθυνόταν σε Γονείς, Εκπαιδευτικούς και Ειδικούς. Το επιμορφωτικό τμήμα της ημερίδας, παρουσίασαν επίλεκτοι Πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τα θέματα πολύπλευρης ενημέρωσης παρουσιάστηκαν από μέλη της Ε.Ε.Π.Α.Α., καθώς και από εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων συνεκπαίδευσης και ένταξης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΣΣΝ- ΚΔΑΥ κλπ).

 

Συμμετοχή του Παραρτήματος Πειραιά σε Ημερίδα της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικών Μελετών

Το Παράρτημα Πειραιά, που συστήθηκε στις αρχές του 2007, συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών στις 7/3/2007 με θέμα : «Αυτισμός και Αναπηρία : Δράσεις για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την ένταξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά»

Ενημέρωση γονέων κοινού στα Ιωάννινα

Τον Οκτώβριο του 2007, στα πλαίσια τριήμερης επ'έργου εκπαίδευσης των εκπαιδευτών που εργάζονται στον Ξενώνα "Ελένη Γύρα" που λειτουργεί η Εταιρία μας στη Ζίτσα Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση γονέων στα Ιωάννινα .

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την Catherine Faherty, TEACHH Psychoeducational Therapist, Autism/ Structured Teaching Consultant, με συνεργάτη την Παιδοψυχίατρο Βάγια Παπαγεωργίου. Στη συνάντηση με τους γονείς έγινε μία παρουσίαση κατά την οποία οι κκ. Faherty και Παπαγεωργίου παρείχαν πληροφορίες ιστορικού πάνω στο γνωστικό ύφος του αυτισμού, που οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν, καθώς επίσης και συμβουλές και κατευθύνσεις. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία στους γονείς να έχουν μια καλύτερη κατανόηση των ατομικών προοπτικών των γονιών για τα παιδιά τους και για τη σχέση τους με το πρόγραμμα γενικότερα.

Ημερίδα "Αυτισμός- Τρόποι διδασκαλίας των αυτιστικών παιδιών σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης"

Στις 12 Μαΐου 2006 διοργανώθηκε από την Ε.Ε.Π.Α.Α. Ημερίδα στον Πύργο του Ν. Ηλείας με θέμα "Αυτισμός- Τρόποι διδασκαλίας των αυτιστικών παιδιών σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης". Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως εισηγητές οι κα. Βάγια Παπαγεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, κα. Στεφανία Φούσκα, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής- Προϊσταμένη ΚΔΑΥ Πειραιά, κα. Καραπαναγιώτου Μαρία, Ειδική Εκπαιδευτικός, κ. Νότας Στέργιος, Κλινικός Ψυχολόγος, και η κα. Ελίζα Μάγκλαρη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια.

Η ημερίδα περιελάμβανε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό, με το προφίλ των μαθητών με αυτισμό στα σχολεία (τεχνικές παρέμβασης) με την εφαρμογή της μεθόδου Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στο σχολείο και με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και των γονέων.

 

4.Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη οργάνωση και επιμόρφωση γονιών:

Η Ε.Ε.Π.Α.Α., οργάνωσε Παραρτήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνδέθηκε οργανικά με άλλες τοπικές οργανώσεις, που αποτελούν Συνδεδεμένα μέλη μας, δημιουργήσαμε, έτσι μια πραγματικά και ουσιαστικά εθνική οργάνωση γονιών αυτιστικών ατόμων, που συνδέεται οργανικά με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Autism- Europe, και με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία World Autism Organization.

Για να καλύψουμε βασικά κενά στην Ελληνική βιβλιογραφία για τον Αυτισμό, μεταφράσαμε και τυπώσαμε 20 βιβλία για τον αυτισμό, χρήσιμα, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους γονείς, και αποτελούν τη πρώτη βασική βιβλιογραφία του αυτισμού στη χώρα μας.

Στα γραφεία της Ε.Ε.Π.Α.Α. από το 1998 πραγματοποιούνται συναντήσεις γονέων παιδιών με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Οι ομάδες συντονίζονται αφιλοκερδώς από την κα Φούσκα Στεφανία, εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, Προϊσταμένη ΚΔΑΥ Πειραιά και Ψυχολόγο εξειδικευμένη στη συμβουλευτική οικογένειας αυτιστικών ατόμων. Οι συναντήσεις γίνονται μία φορά το δεκαπενθήμερο σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα, η οποία συμφωνείται από κοινού με τους γονείς και το συντονιστή στην πρώτη συνάντηση κάθε έτους. Κατά την τρέχουσα περίοδο υλοποιούνται στο νέο Παράρτημα Πειραιά.

 Οι γονείς που λαμβάνουν μέρος σ’αυτές τις συναντήσεις είναι περίπου 10-12 κάθε χρόνο και τα παιδιά τους είναι διαφόρων ηλικιών και με διαφορετικές διαγνώσεις, προέρχονται δηλαδή από όλο το φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών. Η διάρκεια κάθε συνάντησης είναι περίπου 3 ώρες και γίνεται με τις αρχές της Προσωποκεντρικής προσέγγισης (μη κατευθυντική παρέμβαση) ώστε να διευκολύνεται η έκφραση των γονέων και η ομάδα να προχωράει σύμφωνα με το δικό της δυναμικό και πρόθεση.

 Οι θεματικές των συναντήσεων ποικίλουν και καθορίζονται από τους ίδιους τους γονείς ή πριν ή κατά τη διάρκεια της κάθε συνάντησης. Τα θέματα μπορεί να αφορούν τη διάγνωση, τις τρέχουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις, τα διαθέσιμα εκπαιδευτικά πλαίσια και δομές, τις δυσκολίες που προκύπτουν από τα ίδια τα παιδιά (συμπεριφορά, κρίσεις επιθετικότητας κτλ) και τις ψυχοσυναισθηματικές ή κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς.

 Η συντονίστρια των ομάδων φροντίζει να παρέχει το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό στους γονείς και διευκολύνει την αλληλοπληροφόρηση, αλληλοϋποστήριξη και αλληλοβοήθεια των οικογενειών μεταξύ τους. Σκοπός επίσης αυτών των συναντήσεων είναι οι ίδιοι οι γονείς- μέλη των ομάδων να μπορούν να έχουν σε τέτοιο βαθμό πληροφόρηση, ώστε να δρουν προς την κατεύθυνση της υποστήριξης άλλων οικογενειών με όμοια με τα δικά τους προβλήματα.

 Συχνά οι ομάδες γονέων συμμετέχουν συλλογικά, διοργανώνουν και υποστηρίζουν εκδηλώσεις (Φεστιβάλ για τον αυτισμό, εκθέσεις ζωγραφικής κτλ) που σαν σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για τον αυτισμό.

 Η συνέχιση της διοργάνωσης τέτοιων ομάδων συναντήσεων αλλά και η γενίκευση της συμμετοχής όλο και περισσότερων γονέων σε αυτές, θεωρείται απαραίτητη. Η δημιουργία μίας ενημερωμένης βάσης δεδομένων με συνεχή πληροφόρηση αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου πληροφορημένων γονέων οι οποίοι θα δρουν υποστηρικτικά σε άλλους γονείς, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους αυτής της δράσης της Ε.Ε.Π.Α.Α.

5.Σε ό,τι αφορά την εξειδικευμένη επιμόρφωση στελεχών για τον Αυτισμό:

 

α. Υλοποιήσαμε το 1994 ένα πρόγραμμα Horizon 300 ωρών στο οποίο εκπαιδεύσαμε 20 Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εργοθεραπευτές, κλπ. στον αυτισμό.

 

β. Υλοποιήσαμε από τον Δεκέμβριο του 1998 έως τον Δεκέμβριο του 2001, ένα πρόγραμμα Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. εξειδίκευσης 125 εκπαιδευτικών και άλλων ειδικών επιστημόνων στον Αυτισμό. Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα 600 ωρών που ολοκληρώθηκε με την αποστολή των εκπαιδευομένων στο εξωτερικό σε 38 ειδικά σχολεία και κέντρα αυτιστικών ατόμων για πρακτική εκπαίδευση 15 ημερών.

 

γ. Πραγματοποιήθηκε 3ήμερη επ'έργω εκπαίδευση του προσωπικού της Στέγης Αυτιστικών Ατόμων "Ελένη Γύρα"

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2007 από την Catherine Faherty, TEACHH Psychoeducational Therapist, Autism/ Structured Teaching Consultant, με συνεργάτη την Παιδοψυχίατρο Βάγια Παπαγεωργίου.

Η τριήμερη εκπαίδευση περιελάμβανε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται στην «Ελένη Γύρα», με εκπαίδευση και εξάσκηση στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις που δόθηκαν. Έγινε αξιολόγηση με άμεση παρατήρηση των εκπαιδευτών και των ενοίκων, καθώς και εκτενείς συνεντεύξεις με την Διευθύντρια, κα Μαργαρίτα Γκογκάκη.

 Η εκπαίδευση εστίασε στη βαθύτερη κατανόηση από πλευράς του εκπαιδευτικού προσωπικού, του τρόπου με τον οποίο ο αυτισμός επηρεάζει τη μάθηση, την επικοινωνία και την συμπεριφορά των ατόμων, και περιελάμβανε την εκτεταμένη ανάπτυξη των Εξατομικευμένων Δομημένων Εκπαιδευτικών Στρατηγικών (κοινά αναφερόμενο ως TEACCH) που βασίζονται στις ξεχωριστές δυνατότητες κάθε ενοίκου.

Η χρήση αυτών των στρατηγικών συνέβαλε θετικά στην αύξηση των ανεξάρτητων δεξιοτήτων των ενοίκων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός, και βοήθησε τους εκπαιδευτές να είναι ευέλικτοι και δημιουργικοί - καθώς χρησιμοποιούν τις στρατηγικές με ένα συνεπή τρόπο.

Οι στρατηγικές αυτές προσφέρουν στους ενοίκους συγκεκριμένους τρόπους για να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη και να βιώνουν λιγότερο άγχος σε έναν κόσμο ο οποίος συχνά συγχέει και είναι αγχώδης για τα άτομα με αυτισμό.

 

 

δ. Εποπτεία και υποστήριξη των εκπαιδευτών στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων "ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ"

Κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ε.Ε.Π.Α.Α. ανέθεσε σε Ειδικό Επιστήμονα, την Παιδοψυχίατρο Παπαγεωργίου Βάγια, τη συμβουλευτική συνεργασία-εποπτεία και υποστήριξη των εκπαιδευτών στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων "ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ", με σκοπό τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση αυτών και την προώθηση της ζωής των ενοίκων.

Στις 1 και 2 Μαρτίου 2008, στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων ‘Ελένη Γύρα’, πραγματοποιήθηκε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, διάρκειας 16 ωρών, για το προσωπικό, από την Παιδοψυχίατρο Βάγια Παπαγεωργίου. Το πρόγραμμα αυτού του σεμιναρίου καθορίστηκε σε συνεργασία με την Επιστημονική Υπεύθυνη της Στέγης κα Γκογκάκη, και στηρίχθηκε στις ανάγκες του προσωπικού, όπως προέκυψαν από το προηγούμενο διήμερο συμβουλευτικής παρέμβασης, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2007 από την κα Faherty και την κα Παπαγεωργίου και περιελάμβανε τα ακόλουθα:

 

1. Παρουσίαση και ανάλυση των πιο πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τη συμπτωματολογία του αυτισμού, τη φύση και την ποιότητα των συμπτωμάτων, τον τρόπο εκδήλωσης ανάλογα με τη σοβαρότητα, ανάλογα με το άτομο, την ηλικία και το επίπεδο λειτουργικότητας, για να προωθηθεί η κατανόηση της διαταραχής.

2. Ανάλυση των έγκυρων ψυχολογικών θεωριών που προσπαθούν σήμερα να εξηγήσουν τον αυτισμό.

3. Παρουσίαση και ανάλυση της φιλοσοφίας του προγράμματος TEACCH.

4. Παρουσίαση της Δομημένης Εκπαίδευσης και των στοιχείων αυτής, όπως εφαρμόζεται στο Πρόγραμμα TEACCH.

5. Προσέγγιση των προβλημάτων συμπεριφοράς και των προκλητικών συμπεριφορών, υπό το πρίσμα όσων αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών.

6. Στα μέλη του προσωπικού ανατέθηκε να εστιαστούν και να καταγράψουν συγκεκριμένες προκλητικές συμπεριφορές των ενοίκων των οποίων έχουν την ευθύνη, να τις αναλύσουν με ‘όρους αυτισμού’ και να επεξεργαστούν τρόπους αντιμετώπισης.

7. Οι συμπεριφορές αυτές και η καταγραφή από το προσωπικό θα αποτελέσουν μέρος συζήτησης και ανάλυσης σε πιθανή επόμενη συμβουλευτική / εποπτεία.

8. Εφαρμογή της φιλοσοφίας και των στρατηγικών της Δομημένης Εκπαίδευσης (δόμηση φυσικού περιβάλλοντος, ημερήσιο πρόγραμμα, σύστημα εργασίας) στους ενοίκους της Στέγης – Συζήτηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής αυτής σε ενδεχόμενη επόμενη συμβουλευτική / εποπτεία.

 

Στις 6 και 7 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε διήμερη συνεργασία-εποπτεία με το προσωπικό της Στέγης από την Παιδοψυχίατρο Παπαγεωργίου Βάγια. Η συνεργασία περιελάμβανε δυο μέρη:

 

1) Παρατήρηση των ενοίκων κατά την πρώτη ημέρα και των ψυχοεκπαιδευτικών στρατηγικών που εφαρμόζονται από το προσωπικό.

2) Συνεργασία με την επιστημονικά υπεύθυνη και τους εκπαιδευτές τη δεύτερη ημέρα, κατά την οποία έγιναν τα ακόλουθα: 

- Συζητήθηκε εν συντομία η πορεία κάθε ενοίκου στη Στέγη

- Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της παρατήρησης της 1ης ημέρας για κάθε ένοικο χωριστά

- Συζητήθηκαν συγκεκριμένες δυσκολίες και προκλητικές συμπεριφορές που απαιτούν προσοχή και αντιμετώπιση, αναλύθηκαν και προτάθηκαν τεχνικές πρόληψης και διαχείρισης αυτών, στηριζόμενες στα σημερινά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αντιμετώπιση του αυτισμού. 

 

Διαπιστώθηκε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην παροχή υπηρεσιών προς τους ενοίκους, η οποία φαίνεται από τη θετική συναισθηματική τους διάθεση και από τις περιορισμένες ως προς τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια προκλητικές συμπεριφορές κάποιων ενοίκων.

 

ε. Διημερίδα για την Σεξουαλικότητα,

Στα πλαίσια της δράσης της Εταιρίας για την εξειδικευμένη επιμόρφωση στελεχών στον Αυτισμό, η Ε.Ε.Π.Α.Α. στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2008, η Ε.Ε.Π.Α.Α. διοργανώνει Διήμερο Επιστημονικό Σεμινάριο με θέμα "Η Σεξουαλικότητα στις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού". Ομιλητές θα είναι οι Dr Demetrious Haracopos- PhD Med, Διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης, Έρευνας και Συμβουλευτικής στη Σεξουαλικότητα και τον Αυτισμό, και Dr Isabelle Henault, MA PhD, Κλινική Ψυχολόγος , Ειδικός σε θέματα Σεξουαλικότητας στον Αυτισμό.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο "Απόλλων", στον Πειραιά, Ερμουπόλεως και Πηλίου , 18541, Καμίνια.

Πληροφορίες: 2310 230459

 

 

6.  Σε ότι αφορά τη δημιουργία μονάδων παροχής υπηρεσιών για αυτιστικά άτομα:

Οργανώνουμε αυτή την περίοδο την λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας για είκοσι (20) ενήλικα άτομα με διαταραχή αυτιστικού τύπου, έργο συγχρηματοδοτούμενο από Κοινοτικούς (75%) και Εθνικούς (25%) Πόρους.

Συμμετέχουμε δια του Παραρτήματός μας Θεσσαλονίκης στην δημιουργία «Κέντρου Διάδοσης Καλών Πρακτικών Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες», με βάση μελέτη του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, κατόπιν υποβολής φακέλου δικαιολογητικών, έχουμε κατ΄αρχήν πιστοποιηθεί από την Νομαρχία Αθηνών, όπου και η έδρα μας, ως φορέας παροχής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας φροντίδας, απόφαση που έχει διαβιβασθεί και στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 Κάναμε πολλές άλλες προσπάθειες για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων, όπως π.χ. στα Καλύβια Αττικής, στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας, στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης κ.α., που δυστυχώς δεν καρποφόρησαν γιατί το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας δεν μας συμπαραστάθηκε καθόλου, ή μας ενθάρρυνε αρχικά και μας εγκατέλειψε ύστερα χωρίς καμιά, μάλιστα εξήγηση. Από αυτές τις προσπάθειες έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο Κέντρο για Άτομα με Αυτισμό στην Νέα Ιωνία Βόλου Μαγνησίας το οποίο όμως λόγω κατασκευαστικών ατελειών παρέχει μόνο πρωτοβάθμια ειδική εκπαίδευση σε ελάχιστο αριθμό (4-6) παιδιών με αυτισμό.

 

Αυτή είναι, πολύ συνοπτικά, η ταυτότητα και η ως τώρα δράση της Ε.Ε.Π.Α.Α., της οποίας τα 4 βασικά σημεία είναι:

 

α. Αποτελούμε πανελλήνιο φορέα για τα άτομα με αυτισμό.

β. Ο αγώνας και οι προσπάθειές μας έχουν ως στόχο να εξασφαλιστεί μια ανθρώπινη ζωή στα αυτιστικά άτομα της χώρας μας.

γ. Στον αγώνα μας αυτόν αξιοποιούμε την εμπειρία που έχει ως τώρα αποκτηθεί από την οργανική σύνδεση και συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο κίνημα για τον Αυτισμό και την ως εκ τούτου συνεργασία με αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Αμερική.

δ. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την Πολιτεία προκειμένου να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ένα εθνικό πρόγραμμα σταδιακής αντιμετώπισης των προβλημάτων των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους στη χώρα μας.

ε. Αγωνιζόμαστε για την απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2817/2000 για την Ειδική Αγωγή-Εκπαίδευση και του Ν. 2716/1999 για την Ψυχική Υγεία. Και οι δύο Νόμοι, με παρέμβαση της Εταιρίας μας συμπεριέλαβαν στις διατάξεις τους και τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού τύπου, τα οποία έως τότε απουσίαζαν εντελώς από την Ελληνική Νομοθεσία.

 

7.  Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε επίσης, να κατανοήσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα η Ελληνική Κοινωνία και να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια μας για τη δημιουργία υπηρεσιών προστατευμένης ημερήσιας απασχόλησης και διαβίωσης ατόμων με αυτισμό, που οι οικογένειες τους αδυνατούν πια ή δεν υπάρχουν για να τα φροντίσουν.

 

8.  Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε επιστημονικά ιδρύματα, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σε οικονομικούς παράγοντες και οργανισμούς, σε προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων, της τέχνης και της οικονομίας, στην Εκκλησία της Ελλάδας και στον Ελληνισμό του εξωτερικού, για ηθική, επιστημονική και οικονομική συμπαράσταση και ενίσχυση στην προσπάθεια μας για μια ανθρώπινη και βιώσιμη λύση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά άτομα και οι οικογένειες τους.

 

9.  Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας να εξασφαλίσουμε τα μέσα για μια προστατευμένη ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή στα αυτιστικά άτομα, σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ), σε προστατευμένα σπίτια, ή σε κατάλληλα οργανωμένες κοινότητες διαρκούς εκπαίδευσης και διαβίωσης ατόμων με αυτισμό.

 

10.  Η βοήθεια αυτή μπορεί να γίνει και με την παραχώρηση γης για την οικοδόμηση τέτοιων Κέντρων. Iδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, η παραχώρηση γης αποτελεί μια θεμελιακή προσφορά, γιατί στις περιοχές αυτές, οικοπεδική έκταση, και μάλιστα προσβάσιμη δεν βρίσκεται εύκολα.