• 2103216550

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

( Ε.Ε.Π.Α.Α.)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΩΣ ΕΙΔΙΚΩΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

AUTISMEUROPE

ΟΔΟΣ: ΑΘΗΝΑΣ 2 , 2ος Οροφος 105 51 ΑΘΗΝΑ, Τηλ. / Fax: 210 32 16 550, 32 16 549

E-mail: , Website: www.autismgreece.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) σχετικά με την οικογένεια στα Πηγάδια Αβδήρων Ξάνθης, στους κόλπους της οποίας ανήκει έφηβος με Αυτισμό, που απειλήθηκε με έξωση, μετά από πίεση μέρους της τοπικής κοινωνίας, καταδικάζει απερίφραστα το όποιον ρατσισμό, διάκριση και αποκλεισμό ταυτόχρονα, απ’ όπου και να προέρχεται.

Είναι γεγονός και ηλίου φαεινότερο, ότι οικογένειες με παιδιά με αναπηρία, οποιασδήποτε μορφής, κατά την διάρκεια της καραντίνας, όπου ειδικά σχολεία, κέντρα ημέρας και δημιουργικής απασχόλησης ήταν κλειστά, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή στήριξη και ύπαρξη εξειδικευμένων για τον Αυτισμό Δομών, οδήγησαν πολλές οικογένειες σε εγκλωβισμό και απόγνωση.

Η ΕΕΠΑΑ, σύμφωνα με την Καταστατική της υποχρέωση, αδιάλειπτα και συνεχόμενα φροντίζει για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αναφορικά με τον Αυτισμό και την Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή. Η Πολιτεία με την σειρά της πρέπει να εργάζεται στην συνέχιση του έργου της ΕΕΠΑΑ, παρέχοντας ενημέρωση και ασφάλεια αγκαλιάζοντας κυριολεκτικά κάθε Αυτιστικό Άτομο και την οικογένεια του, σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας.

Η ΕΕΠΑΑ, άμεσα ενημέρωσε το δευτεροβάθμιο όργανο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ώστε να θωρακίσει περαιτέρω την υπάρχουσα νομοθεσία (Ποινική Δίωξη για bullying, Ν.4074/12, Ν.4448/17) και να ενισχύσει την ένταξη της χώρας μας στον χάρτη των αναπτυγμένων και πολιτισμένων χωρών της Ευρώπης.

Αθήνα, 08-06-20

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 2 Απριλίου έχει ορισθεί Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση, την γνώση και την επαφή με τα Άτομα που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών φορέων και Διεθνών οργανώσεων και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, θα φωτίσουν και φέτος την Πύλη του Αδριανού στο μπλε χρώμα, όπως η Autism Europe εφαρμόζει, το Δημαρχείο Ιωαννίνων, τη Ζωσιμαία Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη στα Ιωάννινα και το Δημαρχείο Ζίτσας.

Όπως κάθε χρόνο και για το 2019, η ΕΕΠΑΑ διοργανώνει Ημερίδα για τον Αυτισμό, για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας, ανοιχτή σε όλους με ελεύθερη είσοδο, με στόχο την συμμετοχή εκτός των Ειδικών, των Οικογενειών αλλά και των ίδιων των Ατόμων με Αυτισμό.

Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΕΡΜΗΣ», Ακαδημίας 7, στον 6ο όροφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, 15:00-19:00 την Τρίτη 2 Απριλίου 2019.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΜΑΥΡΕΑ, Ψυχίατρος, Καθητής Ψυχιατρικής

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Εργοθεραπευτής SIT, Γ.Γ. ΕΕΔΔΑΦ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Η 2 Απριλίου έχει ορισθεί Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Απευθύνεται σ’ ολόκληρη την κοινωνία, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση, την γνώση και την επαφή με τα Άτομα που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών φορέων και οργανώσεων, και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Α΄ Εφορία Αρχαιοτήτων, θα φωτίσουν και φέτος την Πύλη του Αδριανού στο μπλε χρώμα, όπως η Autism Europe εφαρμόζει. Επίσης θα φωτιστούν με μπλε χρώμα η Ζωσιμαία Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη στα Ιωάννινα και το Δημαρχείο Ζίτσας.

 

Η ΕΕΠΑΑ επέλεξε για το 2018, να διοργανώσει Ημερίδα για τον Αυτισμό, ανοιχτή και προσιτή σε όλους με ελεύθερη είσοδο, με στόχο την συμμετοχή εκτός των Ειδικών, των Οικογενειών αλλά και των ίδιων των Ατόμων με Αυτισμό. Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΕΡΜΗΣ», Ακαδημίας 7, στον 6ο όροφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, 16:00-20:00 την Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018.

Παράλληλα στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί εορτή για την φωταγώγηση της Ζωσιμαίας Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης και του Δημαρχείου Ζίτσας με συμμετοχή Ειδικών, οικογενειών, Επισήμων και απλών πολιτών. Παράλληλα στον προαύλιο χώρο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί από νωρίς το απόγευμα Πασχαλινό Bazaar.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-κατάργηση των ΚΕΔΥΥ

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) έχει καταστατική υποχρέωση να προασπίσει τα συμφέροντα των Ατόμων με Αυτισμό και των Οικογενειών αυτών. Να αγωνιστεί για την δια βίου εκπαίδευσή τους, την κοινωνικοποίηση αυτών, την πλήρη ένταξη στην κοινωνία ως και την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας. Εκπαίδευση, Διαπαιδαγώγηση, Κατάρτιση και Υποστήριξη είναι απαραίτητα εργαλεία για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Η μεταρρύθμιση που επιχειρείται διαμορφώνει ένα θολό τοπίο καταδικάζοντας παιδιά /ωφελούμενους/μαθητές και τις οικογένειες αυτών μια και τα ΚΕΔΔΥ αφομοιώνονται και στην κυριολεξία εξαφανίζονται από τον νέο θεσμό, την ίδρυση νέας δομής , για την προαγωγή της εκπαίδευσης δήθεν, το ΚΕΕΣΥ, Κέντρο Συμβουλευτικής Εκπαιδευτικής Υποστήριξης. Οι πολλαπλές αρμοδιότητές του με γνώμονα την γενική εκπαίδευση και την διευκόλυνση του εκπαιδευτικού έργου, είναι γεγονός ότι επικεντρώνονται στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών , στην συμβουλευτική των εκπαιδευτικών , στην αμφιλεγόμενη αξιολόγηση ατομική ή ομαδική της εκπαιδευτικής κοινότητας συναποφασίζοντας για το καταλληλότερο πλαίσιο φοίτησης και το αρτιότερο υποστηρικτικό πρόγραμμα. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι:

.      Για ποιο λόγο τα ΚΕΔΔΥ δεν παραμένουν διακριτές υπηρεσίες με ενίσχυση του υποστηρικτικού τους ρόλου σε ό,τι αφορά τους μαθητές;

2.      Τι εξυπηρετεί η αφομοίωση μίας (της μοναδικής από το Υπουργείο Παιδείας) υπηρεσίας για την αξιολόγηση και την υποστήριξη των μαθητών με ΕΕΑ σε μία Δομή με πολλαπλές ευθύνες επικεντρωμένες κυρίως στην Γενική Εκπαίδευση;

3.      Με δεδομένο ότι η διάγνωση (γνωμάτευση) αφαιρείται ως αρμοδιότητα από το ΚΕΣΥ σε ποιον φορέα θα απευθύνονται οι γονείς, ο οποίος μάλιστα θα σχετίζεται άμεσα με την εκπαίδευση; Ποιο το κόστος για τους γονείς οι οποίοι θα επιθυμούν την αξιολόγηση του παιδιού τους;

4.      Πως θα εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες αιτήσεις που είναι σε αναμονή στα ΚΕΔΔΥ, εάν από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα πρέπει να απασχοληθεί το προσωπικό με τον προγραμματισμό δράσεων υποστήριξης των σχολείων;

5.      Για ποιο λόγο θυσιάζεται για μία ακόμη φορά η Ειδική Εκπαίδευση στο βωμό των μεγαλεπήβολων αλλαγών της Γενικής Εκπαίδευσης, οι οποίες δεν στηρίζονται σε προηγούμενη επιστημονική εμπειρία και γνώση και τέλος γιατί για ακόμα μία φορά δεν προηγήθηκε διάλογος με τους φορείς για την αναπηρία;

 

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την κατάργηση των ΚΕΔΥΥ, έχουν σημαντική βαρύτητα και μεγάλο ενδιαφέρον καθόσον:

 

-          Ο μαθητής με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν είναι στο επίκεντρο

-          Όλο το βάρος μετατοπίζεται στον  εκπαιδευτικό/δάσκαλο

-          Ματαιώνεται η λειτουργική ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα

-          Δεν υπάρχει αναπηρία στο εκπαιδευτικό σύστημα

-          Η αναπηρία στο απόσπασμα

-          Μαθητές και γονείς αόρατοι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα ιατροκεντρικό

-          Η αδυναμία εκπαιδευτικών να χειριστούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες , δυστυχώς παρασύρει σε οπισθοδρόμηση το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του

-          Η ειδική αγωγή θυσιάζεται στο βωμό μεγαλεπήβολων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων της γενικής εκπαίδευσης

-          Η έλλειψη επιστημονικής εμπειρίας και γνώσης , σε συνδυασμό με την ανικανότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας , καταδικάζει σε αποκλεισμό , τον πιο αδύναμο κρίκο , τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες .

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) δεν κλήθηκε ουδέποτε σε δημόσιο διάλογο , δεν ρωτήθηκε ποτέ, παραγκωνίστηκε  ενδεχομένως όχι τυχαία . Αντίθετα στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών , στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης , της δημιουργίας εκπαιδευτικών δοκιμών ή «πειραμάτων» σε βάρος των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών και δασκάλων , η ΕΕΠΑΑ απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την Εκπαίδευση , την άμεση πρόσκλησή της σε συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς , την αποτροπή του αποκλεισμού των μαθητών από την πραγματική εκπαίδευση ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΕΠΑΑ στο πλαίσιο της Δράσης Μάρτιος: Μήνας για την Αναπηρία του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δομών στην Κοινότητα – Δημιουργία Πρότυπων Ειδικών Εργαλείων» που διεξήχθη στην ΛΑΕΔ την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 υπό την Αιγίδα του πρώην ΤΕΙ Αθήνας (υπό σύσταση Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας).

Συνδιοργανωτές σ’αυτή την δράση της η ΕΕΠΑΑ είχε τα φιλανθρωπικά σωματεία «Οι άγγελοι της σιωπής» και «Ασπίδα του Δαυΐδ» και υποστηρικτή σ’αυτή την ενέργεια την ΠΝΟΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΕ (PNOI LAB).