Η Εφαρμογή των Στρατηγικών Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στο Σπίτι, το Σχολείο & Άλλα Κοινωνικά Πλαίσια

Εισηγήτρια: Άννα Σαμψωνίδου  MA, OTR Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων διοργανώνει στις 29 Νοεμβρίου 2014 Ημέρα Σάββατο και ώρες 09:00-17:00 σεμινάριο  με θέμα «Η Εφαρμογή των Στρατηγικών Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στο Σπίτι, το Σχολείο και σε Άλλα Κοινωνικά Πλαίσια » . Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Παιδοψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Λογοπεδικούς, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Δασκάλους, κ.λ.π.) καθώς και σε γονείς παιδιών με αυτισμό.

 

Περίληψη Σεμιναρίου
Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι να παρουσιάσει μια  εισαγωγή στη προσέγγιση της αισθητηριακής ολοκλήρωσης (ΑΟ) σε γονείς και εκπαιδευτικούς.  Η προσέγγιση  της ΑΟ χρησιμοποιεί τις αρχές της νευροεπιστήμης, της εργοθεραπείας και της ανάπτυξης του παιδιού για να βοηθήσει τα παιδιά που εκδηλώνουν αισθητηριακής βάσεως προβλήματα.  Θα γίνει μια ανασκόπηση των αισθητηριακών συστημάτων και μια σύντομη αναφορά στην έρευνα που στηρίζει τη μέθοδο.  Στη συνέχεια θα  παρουσιαστούν παραδείγματα εφαρμογής της μεθόδου στους διάφορους τομείς της καθημερινής λειτουργικότητας και στα διάφορα πλαίσια του παιδιού και της οικογένειας. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν ποιές στρατηγικές μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην τάξη και στο σπίτι έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους και με τη μάθηση που οφείλονται στην ανεπαρκής επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών. Στόχοι:

  • Ανασκόπηση των 7 αισθητηριακών συστημάτων και τις συμπεριφορές που συσχετίζονται με δυσλειτουργία στο καθένα από αυτά.
  • Κατανόηση επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζει τη προσέγγιση αυτή και τους περιορισμούς της παρέμβασης
  • Η εφαρμογή των αρχών της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης μέσα από παραδείγματα περιπτώσεων.
  • Εκμάθηση συγκεκριμένων στρατηγικών για τη βοήθεια των παιδιών που εκδηλώνουν προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης, τα οποία πιθανών να σχετίζονται με ανεπαρκής επεξεργασία & ολοκλήρωση των αισθητηριακών πληροφοριών.  

 

Σχετικά με την κα. Σαμψωνίδου Άννα
Η Άννα Σαμψωνίδου MA, OTR απέκτησε το πτυχίο B.A. στην Ψυχολογία και το επαγγελματικό μεταπτυχιακό της (M.A.) στην Εργοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) το 1989 και εξάσκησε το επάγγελμα της Εργοθεραπεύτριας στις ΗΠΑ έως το 1993 με κύριο τομέα την παιδιατρική.
Είναι  πιστοποιημένη μέθοδο  BOBATH για παιδιά, και για βρέφη και νεογνά και στην αξιολόγηση και τη παρέμβαση της Αισθητηριακής Ολοκλήρωση της Ayres.  Είναι εισηγήτρια των σεμιναρίων της σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση με τους φορείς Western Psychological Services  και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (University of Southern California ) στην Ελλάδα  και στις ΗΠΑ.
Ιδρυτικό μέλος  & μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας για την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στις παγκόσμιες οργανώσεις,  Sensory Integration Global Network (SIGN)  και International Coalition on the Education of Sensory Integration (ICESI).
Είναι συν-ιδιοκτήτρια και Υπεύθυνη Επιστημονικής Ανάπτυξης των θεραπευτηρίων  «Συν - Εργασία, Θεραπευτική Παρέμβαση» στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη και Υπεύθυνη του νεοσύστατου Τμήματος Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη.
Έχει συνεργαστεί στη συγγραφή διαφόρων άρθρων και πρόσφατα σε κεφάλαιο βιβλίου για την ανάμειξη θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά τη παρέμβαση.
Έχει κλινική εμπειρία 25 χρόνων στην παιδιατρική εργοθεραπεία.

Πληροφορίες–Γραμματεία σεμιναρίου: Κέντρο Ημέρας Ε.Ε.Π.Α.Α. Θεσσαλονίκης., Βερατίου 5, πίσω από τον Σιδ. Σταθμό Θεσσαλονίκης τηλ./fax 2310 241 287, ηλεκτρονική διεύθυνση 

Υπεύθυνος σεμιναρίου: Τσαμπούρης Γιώργος

 


Εκτύπωση